donderdag 16 mei 2013

Gemotiveerd aan het werk.



Ik heb gister een sollicitatie gesprek gehad. Het verbaasd mij soms wat bedrijven van een werknemer verwachten en verlangen tegenwoordig. Bedrijven kunnen tegenwoordig alles maken en alles eisen. Ook wanneer het over het belachelijke heen gaat. Omdat bedrijven weten dat als je het niet accepteert dat je dan geen baan hebt en omdat het recht op een uitkering tegenwoordig ook enorm verkort is weten bedrijven gewoon dat ze er misbruik van kunnen maken. Zelfs bij een sollicitatie gesprek merk je al dat ze dingen van je willen weten en capaciteiten van je willen testen wat echt belachelijk is? En het ergste is nog dat ze dan reageren alsof het voor hun heel normaal is en zij ook echt van zichzelf denken dat zij normaal zijn en dat dit wat zij doen bij andere bedrijven ook zo zal zijn? Het is de wereld op zijn kop?
Gister was in het nieuws een item over werk en werkmentaliteit. In het Item werd door de verslaggever gesteld dat hij van mening was dat nu het crisis is werknemers wel meer hun best zouden mogen doen om kans te maken op een vaste baan. Het verbaasde de verslaggever dat werknemers niet gemotiveerd lijken. Ik ben van mening dat werknemers helemaal geen kans maken op een vaste baan ook niet wanneer ze hun best doen en dat dit zo demotiverend werkt. Dat werknemers inderdaad niet meer hun best doen want de werkgever gooit ze er toch wel uit. Als de drie contractperiodes er op zitten.
Het is dus een neerwaartse spiraalbeweging  die m.i. door de overheid is ingezet door het ontslagrecht te versoepelen.
En wij laten dit allemaal maar toe want wij accepteren die baan omdat we het geld nodig hebben. En daarmee bevestigen wij de overheid en de werkgevers in hun gedrag. Ik denk dat ik in deze mening niet de enige ben…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten