zaterdag 1 juni 2013

Pleinfeest Kaatsheuvel



Iedere gemeente organiseert wel eens iets. Sommige gemeentes pompen daar veel tijd energie en of geld in. Sommige gemeentes organiseren iets en weigeren daar medewerking aan te verlenen. De gemeente Loon op Zand is een gemeente waar bewoners iets willen organiseren en de gemeente daar een slaatje uit wil slaan…

In Kaatsheuvel is al sinds jaar en dag de jaarlijkse Taptoe. Diverse loop fanfares uit het hele land treden daar op. Je moet er van houden maar het zorgt jaarlijks toch wel voor veel bekijks. Ik hou zelf wel van muziek en vind het erg knap wat die dames en heren allemaal doen. Niet alleen blazen of trommelen maar ook al die figuurtjes en posities instuderen. Je kunt echt zien dat daar heel veel tijd energie en discipline in gaat zitten. Echt een prestatie. Maar daar wilde ik het in dit verhaal niet over hebben. Ik wil niet dat onderstaande iets afdoet aan de prestaties van deze mensen.

Vroeger werd dit op een plein voor het gemeentehuis gehouden. Het plein werd wekelijks gebruikt voor de markt en ook de jaarlijkse kermis stond hier op. Rond om het plein was er wat horeca. Op zich een prima locatie. De Bands kwamen van de trap het gemeentehuis uit en was een prachtig gezicht. Helaas wordt dit evenement niet meer op deze locatie gehouden. De Gemeente Loon op Zand heeft een nieuwe Burgermeester gekregen. Deze man is eerst wethouder in Tilburg geweest en heeft er mede voor gezorgd dat het college van B&W in Tilburg geklapt is. Dankzij zijn handelen is er door een onafhankelijke commissie onderzoek gedaan waarvan de verhoren live op TV te zien waren. Het ging om dat Midi theater van Adje (je weet wel van Paul de Leeuw). Als ik voor een baas zou werken en ik zou zoiets flikken dan zou ik ontslagen worden en ergens meer in mijn vakgebied aan het werk komen. Maar zo’n corrupte ambtenaar kan dus blijkbaar in een andere gemeente gewoon Burgermeester worden.

Als hij nu van zijn fouten geleerd zou hebben?
Maar nee niets is minder waar. Waarom ik dit nu schrijf? Afgelopen weekend was het weer de jaarlijkse Taptoe, maar niet meer op dat plein voor het gemeentehuis maar op een blubberig grasveld midden in een woonwijk tussen de huizen in. Het gemeentehuis is inmiddels gesloopt op last van deze Burgermeester. Zijn plannen waren om een nieuw gemeentehuis neer te zetten met parkeergelegenheid onder het nieuwe gemeentehuis. Het gemeentehuis wat nog prima voldeed werd gesloopt en er werd een hele diepe kuil gegraven. Er kwamen werkelijk honderden zandauto’s die kuil uit rijden. Na verloop van tijd vroeg iedereen zich af wanneer ze met de bouw zouden beginnen. Maar na enige tijd werd die mega kuil weer dichtgegooid met wit zand. Waarom? vroeg iedereen zich af? Het geld bleek op te zijn? Je zou toch verwachten dat zo’n Burgermeester eerst over dingen na zou denken voordat hij iets gaat ondernemen? Maar nee deze begint gewoon ergens aan zonder ergens ook maar over na gedacht te hebben en niemand lijkt hem tegen te houden of tegen te durven houden? De kuil werd dichtgegooid maar een nieuw gemeentehuis kwam er niet? De gemeente Waalwijk en Loon op Zand waar Kaatsheuvel onder valt hebben een paar jaar terug een nieuw Politiebureau laten bouwen het oude Politie bureau van Kaatsheuvel stond er pas net een paar jaar dus de gemeente zou daar prima in kunnen. Nee dat past natuurlijk niet bij deze Burgermeester. Nu huren ze een mega duur pad voor ‘zes ton’ per jaar! Reken eens even uit hoeveel dat dat is per gezin. De hele gemeente telt maar een paar duizend gezinnen en zes ton is dan ineens heel veel geld. En wij moeten dit maar op hoesten. Vervolgens staat het politiebureau nog steeds leeg. Alles bij elkaar een hoop kapitaalvernietiging.

Wat het oude centrum betreft rondom het marktplein. Vroeger was daar een bioscoopje en een café nu is het een groot braakliggend terrein waar alles gesloopt is. Het oogt als een bouwput, als een achterstandsbuurt, als een sloopwijk. Kortom geen mooie en leuke plek die uitnodigt.

Het verhaal wordt helaas nog erger. De gemeente is failliet en staat onder curatele van het rijk maar het rijk grijpt m.i. nog steeds niet voldoende in. Waarom zeg ik dit? Deze Burgermeester heeft nog veel meer geflikt en krijgt nog steeds de kans om van alles te flikken. Zo is er een aantal jaren geleden een heel groot industrieterrein aangelegd waar plaats was voor tientallen misschien wel een honderd bedrijven. De burgermeester heeft dit aan zijn college verkocht alsof die bedrijven er ook echt zouden komen. Het zou mij niet verbazen Als hij hier financieel zelf beter van is geworden en zijn college hiermee besodemieterd heeft. Ook zijn er diverse bouwprojecten geweest voor woningbouw. De woningen zijn gebouwd maar nooit verkocht? Wie wordt hier nu beter van? Het kost de gemeenschap geld? En wat levert hem dit op? Steekpenningen vanuit Casade woondiensten? Ook in De Moer zou een bouwplan ‘Hooivork 2’ komen? Hier zat werkelijk niemand op te wachten en zeker De Moer niet. Toch heeft de Burgermeester dit door weten te drukken. In de presentaties werd verteld dat alles verkocht was en dat ze daarom snel met de bouw wilde beginnen? In werkelijkheid is er nog praktisch niets verkocht. Toch werd er gemeenschappelijk geld over de balk gegooid en werd er begonnen met de aanleg hiervan. Ik vraag me af wie hier beter van Wordt? De gemeente? Casade woondiensten? Of de Burgermeester? Gaat het om steekpenningen gaat het om het opstrijken van subsidies? Is het omdat de Burgermeester en de directie van Casade samen spannen? De inwoners van deze gemeente levert dit in ieder geval niets op!

Terug naar het marktplein… Ik weet dat er ondernemers zijn die graag hun hoofd uit willen steken en risico willen nemen om samen het dorpshart weer terug te brengen. En Kaatsheuvel weer een leefbaar en prettig dorpshart te geven. Een van de ondernemers wil de oude brandweerkazerne ombouwen tot een prachtige horeca gelegenheid. Met een prachtig terras op een prachtige locatie. De grootste ondernemer van deze gemeente wil zelfs mee bouwen aan een nieuw gemeentehuis in een unieke stijl die je nergens in het land of op de wereld zult zien. Daarmee geef je de gemeente meteen weer een gezicht en zet je de gemeente meteen weer op de kaart. In mijn ogen voor iedereen een win win situatie. Maar deze Burgermeester werkt alles en iedereen tegen. Ik vraag me werkelijk af wie deze man gaat stoppen en wanneer het rijk nu werkelijk eens in gaat grijpen en de bewoners van Kaatsheuvel en Loon op Zand weer hun gemeente terug gaat geven.

 Ik baal er van dat mensen met macht deze macht gebruiken om er zelf beter van te worden. Vroeger heette een Burgermeester een Burgervader. En een vader is in mijn ogen een man die je blindelings zou moeten kunnen vertrouwen die je beschermt en die er voor je is als je hem nodig hebt? Ik weet dat de krant onlangs wel een stukje geschreven heeft over de gemeente Loon op Zand maar ik weet ook dat de krant in de afgelopen jaren veel te mild is geweest en de problemen die er zijn en die ook aangekaart worden niet of onvoldoende aan de kaak gesteld heeft. Het kan best zijn dat ze krant te klein is en daarmee veel te afhankelijk is van gemeente berichten of advertenties van de plaatselijke woningbouwvereniging en of de politieberichten En aangezien deze drie partijen in een kleine gemeente te veel van elkaar afhankelijk zijn en daarom te veel onder een hoedje spelen. Lijkt het er op dat alles stelselmatig onder de pet gehouden wordt en de krant dus niet onafhankelijk genoeg kan schrijven.

Dit weekend zijn na afloop van dit zo gehete ‘pleinfestival’ dat dus niet meer op het plein wordt gehouden diverse vernielingen geweest. De krant schrijft hier wel over maar de krant schrijft alleen het verhaal dat zij van de Politie aangeleverd krijgen. De Politie slaat zichzelf hiermee op de borst van kijk ons nu eens goed zijn? We hebben iemand aangehouden. De krant doet verder zelf helaas geen onderzoek. Ik weet dit want ik heb dit zelf met deze krant meegemaakt dat ze een bericht aangeleverd krijgen en klakkeloos overnemen wat de Politie hun verteld en verder geen hoor en wederhoor toe passen. De Krant heeft niet aan mij gevraagd wat er werkelijk aan de hand was. Heeft ook niet later nog contact met mij opgenomen over hoe dit verhaal nu is afgelopen… Waar je in de krant na afloop van dit weekend niets over hoort of leest is dat het misschien helemaal niet zo verstandig is om zo’n evenement midden tussen de huizen in een woonwijk te houden. Niet alleen vanwege de (geluids) overlast maar ook omdat jongeren nergens naar toe kunnen. Het is een afgesloten terrein zonder horeca gelegenheden als de jongeren het terrein verlaten en uit het zicht zijn kunnen ze in de straten er om heen allerlei vernielingen aan richten.
In De Rozenstraat bijvoorbeeld zijn tientallen auto’s bekrast door jongeren die zich misschien wel verveelden of zijn weggestuurd. Maar daar hoor je de gemeente of de Politie niet over en dat komt dus ook niet in de krant. De bewoners zitten wel met honderden misschien wel duizenden euro’s schade. Een meisje had een dag daarvoor een voor haar nieuwe auto gekocht. Ze was er trots op. De auto was niet meer zo jong maar had nog praktisch geen schade ook geen parkeerschade e.d. nu is de auto aan de zijkant helemaal bekrast. En Wie gaat dat vergoeden? De burgermeester? Die slappe zak neemt nergens verantwoording voor.

Ik heb in de afgelopen jaren diverse zaken aan de kaak proberen te stellen maar het collega van B&W schijnt er niets aan te doen en ook de oppositiepartijen lijken belang te hebben bij deze burgermeester. Ik heb regelmatig zaken gemeld bij een journalist van het Brabants Dagblad. Maar dit was geen journalist dit was een schoothondje die braaf alles notuleerde wat de burgermeester hem opdroeg en als ik de journalist vroeg om vragen te stellen dan deed hij dit niet omdat hij volgens zijn zegge het algemeen belang niet zag? Ik ben van mening dat het tijd wordt voor verandering.

Kijk ook op facebook op wie geloof jij en deel mijn verhaal met zo veel mogelijk vrienden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten